All translations on this site are unofficial and provided for reference purpose only.

To view translations, select English under Step 1 (at the right of the screen). Not every item is (fully) translated. If you’re still seeing Chinese, you can use machine translation, under Step 2, to make sense of the rest.

Want to help translate? Switch to English under Step 1, and check ‘edit translation’ (more explanation in the FAQ). Even if you translate just a few lines, this is still very much appreciated! Remember to log in if you would like to be credited for your effort. If you’re unsure where to start translating, please see the list of Most wanted translations.

NEA director: Chinese progress in renewable energy will also bring opportunities for rest of world

Published on: March 9, 2016

新华社北京3月7日电(记者李志晖 刘巍巍)全国人大代表、国家发改委副主任、国家能源局局长努尔·白克力在全国两会接受新华社记者采访时表示,中国将把发展清洁低碳能源作为调整能源结构的主攻方向,把能源安全牢牢把握在自己手中。中国推动能源革命,也会给世界带来机遇。

“中国能源结构调整,不仅有利于保障我国能源安全,同时也将为世界带来机遇。”努尔·白克力说,加强国际能源合作,“一带一路”沿线国家和地区是重头戏。

“中亚地区能源丰富,而经济发展相对滞后,能源自身消费空间不大。而中国恰恰相反,一个拥有近14亿人口的大国,能源需求旺盛。”他说,要确保国家的能源安全,中国需要和“一带一路”沿线国家实施全方位多领域合作,能源合作是重要部分。

“中国将选择互利共赢的合作方式,既保证中国用能,也带动沿线国家共同发展。”他说。

此外,中国在自主知识产权核电技术方面将加大研发力度,这不仅推动中国自身核电技术,对于中国优势产能走出去、促进其他国家核电发展也意义重大。

近年来,中国清洁能源发展突飞猛进。努尔·白克力说,安全高效发展核电是重要方向。然而,中国核电总量仍处于低位。目前,中国在运核电装机总量为2830万千瓦,仅占中国电力总装机量2%左右,远远低于许多发达国家。

他说,到2020年,中国在运在建核电装机总量将达到8800万千瓦,但这在中国能源总规模中占比仍然太小。核电发展的空间仍然很大。

“关于在内陆建核电站,我们仍在进行深入论证,广泛听取社会各界意见,目前尚无明确时间表。”他强调,发展核电必须确保安全。“随着核电技术的研发、投入,核电安全性越来越高。核电发展必须做到万无一失,没有安全也就没有核电”。

谈及国家能源局推进能源领域供给侧结构性改革,努尔·白克力说,首要工作就是化解煤炭行业过剩产能,加快中国煤炭行业脱困步伐。

根据部署,从今年起,中国3年内原则上停止审批新建煤矿项目。同时加快淘汰落后产能,今年力争关闭落后煤矿1000处以上,合计产能6000万吨。改革的目的是使煤炭的产能和市场需求相匹配。政府还将通过兼并重组整合提升煤炭企业整体效益,解决煤炭企业小、多、散的局面。

努尔·白克力介绍,目前已采取一系列措施,形成激励机制,同时加强督查,使各地大力落实去产能。他强调,这次要痛下决心,否则解决煤炭行业产能过剩问题无从谈起。
 
Original title: 国家能源局局长努尔·白克力:中国能源革命提速 世界将迎机遇
Links: Original CN (url).

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page



  • Leave a Reply